9 Μαρτίου 2012

Simple and chic!

Πριν δυο εβδομάδες περίπου μια συνάδελφος μου ζήτησε να της φτιάξω ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με λάπη. Ήταν πολύ συγκεκριμένη στο πως ακριβώς τα ήθελε κι έτσι δεν δυσκολεύτηκα καθόλου στην κατασκευή. Το μόνο που με ανησύχησε προς στιγμή ήταν αν θα έβρισκα το συγκεκριμένο πέτρωμα. 
Ο λάπης είναι ένα αδιάφανο πέτρωμα, με εντυπωσιακό μπλε χρώμα. Είναι πέτρωμα και όχι ορυκτό, καθότι εμπεριέχει τα εξής ορυκτά: Λαζουρίτη, σοδαλίτη, καλσίτη και σιδηροπυρίτη. Ο σιδηροπυρίτης συχνά εμφανίζεται σαν χρυσαφί λαμπυρίζοντα στίγματα στην επιφάνεια της πέτρας, και δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακή.
   Ο λάπις έχει σκληρότητα 5.5 και ειδικό βάρος 2,6. Γνωρίζουμε ότι γινόταν εξόρυξη λάπις στο Μπαντακστάν, μια επαρχία του Αφγανιστάν ήδη από το 6500 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι χάραζαν σε λάπις σκαραβαίους και φυλαχτά, ήδη από το 3300π.Χ., οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι κατασκεύαζαν σφραγιδόλιθους, και Ακκάδιοι και Σουμέριοι ποιητές τον εξυμνούσαν σαν τον λίθο που προσδίδει βασιλική λαμπρότητα. Στους αρχαίους Έλληνες, στους Ρωμαίους και στη Βίβλο, ο λάπις λέγεται σάπφειρος.. Ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος περιγράφουν τον σάπφειρο σαν λίθο που περιέχει σκόνη ή στίγματα χρυσού. Η περιγραφή αυτή αντιστοιχεί στο λάπις με τα χρυσαφί στίγματα του σιδηροπυρίτη. Μία άλλη ονομασία που μάλλον αναφερόταν στον λάπις είναι κύανος
   Ετυμολογικά, lapis θα πει λίθος στα Λατινικά. Η δεύτερη λέξη προέρχεται από την περσική λέξη Λαζουάρ, που θα πει πάλι λίθος στα Περσικά. Τελικά το λάζουλι, έγινε η ρίζα των λέξεων, azure,, azzurro, azul, που στις διάφορες Ευρωπαϊκές γλώσσες, θα πει γαλάζιο. Λαπις Λάζουλι λοιπόν, είναι ο γαλάζιος λίθος.
   Στα ορυχεία του Sar-e-Sang, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, σήμερα όπως και πριν 8000 χρόνια εξορύσσεται η καλύτερη παγκοσμίως ποιότητα λάπις. Εκτός από αυτά τα αποθέματα, το πέτρωμα υπάρχει και στην βόρεια Χιλή, στις Άνδεις σε μία πιο φθηνή ποιότητα που λέγεται denim lapis λόγω της ανοιχτόχρωμης απόχρωσης που έχει (πηγή: jewelpedia).
Ο lapis lazuli θεωρείται από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ως η πέτρα της φιλίας και της αλήθειας. Το μπλε χρώμα του λέγεται ότι ενθαρρύνει την αρμονία στις σχέσεις και βοηθά το άτομο που το φορά να είναι αυθεντικό και να λέει τη γνώμη του ανοιχτά. Είναι ένας πολύ ισχυρός ημιπολύτιμος λίθος και λέγεται ότι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια συναισθηματικές πληγές από το παρελθόν. Πιστεύεται ότι η επιρροή του στο άτομο που το φοράει είναι πολύ έντονη.
Πνευματικές ιδιότητες του Lapis Lazuli
 • Φέρνει πνευματική διαύγεια και συναισθηματική θεραπεία.
 • Λέγεται ότι καθαρίζει το μυαλό από το παρελθόν.
 • Ο lapis lazuli φέρνει ειλικρίνεια και διαφάνεια.
 • Βοηθάει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης
 • Είναι ένας ισχυρός λίθος για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της πνευματικής εξέλιξης.
 • Λέγεται ότι ενισχύει τη δημιουργικότητα και την εκδήλωση της εσωτερικής μας δύναμης.
 • Είναι κατά παράδοση πολλών λαών μια βασιλική πέτρα.
Θεραπευτικές ιδιότητες του Lapis Lazuli
 • Χρησιμοποιείται για το καθαρισμό και τον εξαγνισμό του σώματος.
 • Προστατεύει τον οργανισμό από σωματικές και ψυχικές αναταραχές
 • Είναι ένας καλός ημιπολύτιμος λίθος για το νευρικό σύστημα
 • Λέγεται ότι μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα ομιλίας
 • Ο lapis lazuli μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου.
 • Ενισχύει το μυαλό και τη σκέψη (πηγή: orky)