12 Οκτωβρίου 2011

A pair of yellow coral earrings!



Λίγα λόγια για τα κοράλια

Το κοράλλι όπως και άλλα πολύτιμα  υλικά ζωικής προέλευσης (μαργαριτάρι, ταρταρούγα) θεωρείται πολύτιμος λίθος. Ιστορικά και μεταφυσικά θεωρείται  «θηλυκός» πολύτιμος λίθος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα αφιέρωναν στην Ίσιδα, και οι Ρωμαίοι στην Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα τα κοράλλια ονομάζονταν «γοργονίδες», γιατί η αρχαία παράδοση έλεγε ότι  σχηματίστηκαν από το αίμα της γοργόνας. Ο Πλίνιος αναφέρει πως οι Ινδοί μάντεις πίστευαν πώς να φοράει κάποιος κοράλλι, είναι ισχυρό αποτρεπτικό για πολλούς κινδύνους, και πως οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν στις μαγικές τους ιεροτελεστίες.  Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί σαν φάρμακο σκόνη κοραλλιού.
Σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα πιστεύουν  ότι το κοράλλι προστατεύει από το κακό μάτι, αλλά και τους ναυτικούς από τη μανία της θάλασσας.  Στη Χίο κρεμούσαν στην κούνια του νεογέννητου, κλαδάκια από κοράλλι. Τέλος να αναφέρουμε ότι σε πολλούς αναγεννησιακούς πίνακες, απεικονίζεται το θείο βρέφος, με ένα κλαδάκι κοράλλι, κρεμασμένο στο λαιμό. Η λέξη κοράλλι πιθανότατα έχει Ελληνική ετυμολογία :κόρη- αλός, δηλαδή, κόρη της θάλασσας. 
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες, τα sponge corals, και τα bamboo corals. Είναι υλικά που δημιουργούνται στις θάλασσες, όπως τα κοράλλια. Το sponge coral (σφουγγαροκοράλλι) είναι ένα υλικό πορώδες και πιο μαλακό από το κοράλλι. Το φυσικό του χρώμα είναι ροζ ανοιχτό ή γαλάζιο ανοιχτό. Συνήθως πουλιέται βαμμένο κόκκινο, και εμποτισμένο με μία σταθεροποιητική ρητίνη.
Το bamboo coral, όπως φαίνεται από την ονομασία του μοιάζει με το φυτό μπαμπού. Έχει αρκετά συνεκτική δομή, και το χρώμα του είναι συνήθως μπεζ ανοιχτό. Στην αγορά κυκλοφορεί βαμμένο σε ένα έντονο κόκκινο χρώμα.
Ένα είδος συγγενές με το κοράλλι είναι το γιούσουρι ή κατ΄άλλους μαύρο κοράλλι.

Bamboo coral ανεπεξέργαστο.



 Sponge coral βαμμένο κόκκινο.

Πηγή: Jewelpedia.com 


Θεραπευτικές ιδιότητες
Ακονίζει την σκέψη. Χρησιμοποιείτο για την θεραπεία του ουροποιητικού συστήματος και των ματιών. Αποφορτίζεται σε κρύο νερό και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φώς του ηλίου. 

Φροντίδα 
Το κοράλι πρέπει να προστατεύεται από ζέστη, απόξεση, ιδρώτα και καλλυντικά που αλλοιώνουν το χρώμα του και το κάνουν να δείχνει παλιό. Το χρώμα του κοραλιού μπορεί να επανακτηθεί εάν τοποθετηθεί το κοράλι σε υπεροξείδιο του υδρογόνου για λίγο χρόνο. Ο καθαρισμός του γίνεται μόνο με σαπούνι και νερό, ενώ δεν πρέπει να γίνεται καθαρισμός με χρήση υπέρηχου ή ατμού. 

1 σχόλιο:

I Looove comments!!!!

A Little Colorful-Black Dress!

Dress, Desigual (old, but this one is also super!!!) / Sandals, Sam Edelman  /  Bag, Paul's Boutique (old season, but this one ...