1 Ιουλίου 2014

Εξόρμηση στο Νότο - Gavdos Island Part 1: Το Ταξίδι!

Επέστρεψα! Να πω ότι χαίρομαι? Κι όμως χαίρομαι. Και πολύ μάλιστα. Γιατί επέστρεψα άλλος άνθρωπος φίλοι μου! Η ηρεμία που μου χάρισε το νησί ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσα από τις φετινές διακοπές μας. Και μόνο αυτό. Ούτε ξενύχτια ήθελα, ούτε κόσμο να βλέπω. Μόνο εξερεύνηση και παραλία! Και φύση. Πολλή φύση. 
Η Γαύδος δεν ήταν απλά μια φυγή σε έναν τόπο. Ήταν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα κοσμοπολίτικο και υπενθυμίζει στον επισκέπτη πως ο άνθρωπος χρειάζεται ελάχιστα για να ζήσει: φαγητό, ύπνο και παιχνίδι! Μόνο αυτά και μπορείς να είσαι απόλυτα ευτυχισμένος. Σάμπως όλα τα άγχη ο πολιτισμός δεν μας τα χει δημιουργήσει? Ειλικρινά αμφιβάλω αν και ο Οδυσσέας παρέμεινε εκεί επτά χρόνια με μάγια της Καλυψώς. Μάλλον το ίδιο το νησί τον μάγεψε και τον έκανε να δει καθαρά την ομορφιά της ζωής. Η Καλυψώ ήταν απλά μια πρόφαση και η ικανοποίηση άλλης μιας ανάγκης του. 
Και μετά από αυτές τις φιλοσοφίες ώρα να ξεκινήσω την εικονική μου ξενάγηση. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα σε πόσες "δόσεις" θα παρουσιάσω το ταξίδι μας ..........μμμμ σκέφτομαι δύο.Απ΄τα Σφακιά πήραμε το "ποταμόπλοιο". Η διαδρομή ήταν Σφακιά - Λουτρό - Αγία Ρουμέλη - Γαύδος. Διάρκεια 4 ώρες.


Εν πλω για το Λουτρό συναντήσαμε πολλές μικρές παραλίες στις οποίες πας μόνο με βάρκα.

Η θάλασσα άλλαζε συνεχώς χρώματα!Πρώτη στάση: Λουτρό! Ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να έχουν στις διακοπές μαμ, πλάτσα πλούτσα και νάνι! Επίσης πάς μόνο με καραβάκι ή με ..........τα πόδια (αν δεν κάνω λάθος περνάει από κει το μονοπάτι Ε4). 


Όλα τα σπίτια και τα rooms for rent είναι σε λευκό και μπλε.

Στο Λουτρό κάναμε δύο στάσεις. Μια στην κανονική προβλήτα και μια ...... στην παραλία! Το βλέπετε εξάλλου και μόνοι σας στις παρακάτω φωτό. Θέλανε να ξεφορτώσουν πράγμαατα για έναν γάμο που έγινε εκεί το Σάββατο. Και καθότι δρόμοι δεν υπάρχουν ενοχλήσαμε λίγο τους λουόμενους!Στη μέση του κόλπου η Ελληνική σημαία!

Από δω ο Μανώλης!

Το νότιο τμήμα των Χανίων δεν έχει μόνο το πασίγνωστο φαράγγι της Σαμαριάς. Έχει κι άλλα φαράγγια πιο μικρά και πιο δύσβατα.

Εδώ στο βάθος είναι το φαράγγι της Σαμαριάς. Καταλήγει στην παραλία της Αγίας Ρουμέλης. Ωραία ιδέα για ένα διήμερο είναι να περάσετε το φαράγγι (5-6 ώρες πεζοπορία), να μείνετε Αγία Ρουμέλη για μπάνιο και ψαράκι ως το απόγευμα και μετά να πάρετε το καραβάκι για Λουτρό για δύο διανυκτερεύσεις!

Η Αγία Ρουμέλη ήταν η τελευταία στάση πριν ξεκινήσουμε για Γαύδο. Το ταξίδι από κει διαρκεί δύο ώρες. 
Καθώς έβλεπα τη Γαύδο να πλησιάζει νόμιζα πως έβλεπα μια φώκια να ξεκουράζεται στην μέση του πελάγους! Βέβαια στη φωτογραφία δεν νομίζω πως δίνει αυτή την εντύπωση.
    photos by Christina P.

Εδώ μάλλον θα σας τη "σπάσω" λίγο. Λέω όμως να συνεχίσω αύριο με φωτογραφίες μόνο της Γαύδου. Έτσι για να μην μπερδεύεται το πράγμα, χι, χι!

Καλό μήνα να 'χουμε!