9 Μαΐου 2013

Μαθήματα Οικονομίας αλλά και Οικολογίας: Lesson 2: Χειροποίητη Οδοντόκρεμα!

Λοιπόν, εδώ είμαι πάλι. Με μια ανάρτηση που μου πήρε λίγο χρόνο να ετοιμάσω.
Δεν θα μπω όμως κατευθείαν στο θέμα (αν και το χω αυτό το συνήθιο). Λέω να ξεκινήσω πρώτα με καλωσορίσματα. Έτσι για να αισθανθούν και οι νέες FauxBilicious Followers σαν στο σπίτι τους. Απο τη Δευτέρα λοιπόν προστέθηκαν νέες φίλες στην παρέα γεγονός που με χαροποίησε τα μάλα και με έκανε να θέλω να τις ευχαριστήσω ιδιαίτερα μια προς μια. Ευχαριστώ λοιπόν την Eirini, την φίλη απο το κορδονέτο, την ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗ απο το Χειρός Επιχειρήματα, τη φίλη απο το χαρωτο art, την Anastasia απο το blog Χειροποίητες Δημιουργίες και τέλος την Maria Grasia απο το Merry Mary Stories. Χαίρομαι κορίτσια για τη γνωριμία και πιστεύω οτι θα τα λέμε αρκετά συχνά απο δω και μπρος. 
Προχωρώ τώρα στο κυρίως θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης γυρνόντας πίσω δύο εβδομάδες περίπου. Στο απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, όταν επισκέφθηκα την Άννα στο σπίτι της. Η Άννα είναι συνάδελφος (λογίστρια εννοώ). Τα πρωινά καταπιάνεται με ευρώ και τα βράδυα ασχολείται με το χόμπυ της: την κατασκευή σπιτικών σαπουνιών, απορρυπαντικών, αποσμητικών και οτι άλλο τέλος πάντων μπορεί να κατασκευάσει ο καθένας που έχει όρεξη στην κουζίνα του. Έχει παρακολουθήσει τα περισσότερα σεμινάρια της Γκλόρια απο το Simply Soap αλλά ταυτόχρονα ψάχνει μανιωδώς ελληνικά και ξένα blogs για εύρεση νέων συνταγών. Απο ένα τέτοιο blog το DIYNatural βρήκε τη συνταγή για χειροποίητη οδοντόκρεμα που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Γιατί μετά την ομιλία της Γκλόρια μπήκα σε πολλές σκέψεις για όλα αυτά τα καλλυντικά και αφρόλουτρα που χρησιμοποιούμε και σκέφτηκα οτι αφού μπορούμε να αποφεύγουμε εύκολα τις κακοτοπιές γιατί να μην το κάνουμε (εσείς τι λέτε πάνω σε αυτό)? Άρχισα λοιπόν να εφαρμόζω αυτή τη λογική πρώτα πάνω σε μένα με το χειροποίητο αποσμητικό σώματος που σας έδειξα σε προηγούμενη ανάρτηση και τώρα πάνω στην υπόλοιπη οικογένεια με την παρακάτω οδοντόκρεμα.
Ξεκινάμε λοιπόν.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
σόδα
γλυκερίνη
νερό
αιθέριο έλαιο tea tree
Η ποσότητα για το καθένα απο αυτά τα υλικά είναι ελάχιστη γιαυτό και δεν κάνω σχετική αναφορά. Θα το δείτε εξάλλου επι τόπου.


Παίρνουμε πρώτα ένα ή δύο γυάλινα βαζάκια. Απο σας εξαρτάται αν θέλετε να βουτάτε στο ίδιο βαζάκι με τον καλό σας την οδοντόβουρτσα.

Στη συνέχεια γεμίζουμε το βαζάκι μέχρι τη μέση με σόδα.

Μετά βάζουμε περίπου μια κουταλιά του γλυκού φυτική (αυτή είναι η καλή) γλυκερίνη.
 Η γλυκερίνη δεν είναι υποχρεωτική, απλά της δίνει μια πιο πικνή σύσταση (έτσι την προτιμώ εγώ).

Προσθέτουμε στη συνέχεια νερό. Αναλόγως πόσο υδαρή τη θέλουμε.

Ανακατεύουμε.

Αν γίνει πολύ ρευστό το μίγμα προσθέτουμε κι άλλη σόδα μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα που επιθυμούμε.

Βάζουμε και μια πρέζα αλατάκι και ξαναανακατεύουμε.

Η μορφή της θα είναι έτσι:

Ή έτσι:
Είπαμε. Όπως προτιμάτε.

Όταν φτάσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα βάλτε αιθέριο έλαιο tea tree, γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Για τόσο μικρό βαζάκι αρκούν δύο σταγονίτσες.

 Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο. Π.χ δυόσμο ή λεμόνι μαζί με το tea tree. Aναλόγως τη γεύση που προτιμάτε.

Αυτό ήταν
Τόσο εύκολα (σε λιγότερο απο 5') και τόσο ανέξοδα.

Και για του λόγου το αληθές ιδού και η κοστολόγηση απο την ίδια την Άννα (τι σόι λογίστριες είμαστε στο κάτω κάτω):
Γλυκερίνη φυτική, βρώσιμη πολύ καλής ποιότητας από το φαρμακείο: 5 ευρώ το 1λίτρο!
Η φαρμακοποιός της είπε ότι τη χρησιμοποιούν σε "αλοιφές" που φτιάχνουν κυρίως για παιδάκια που πρέπει να τις βάζουν στο στόμα και στα ούλα τους. Άρα είναι απόλυτα ασφαλής για οδοντόκρεμα.
Το tea tree έχει περίπου 14 ευρώ (της APIVITA). Στο internet το πουλάνε 10-11 ευρώ (του ΚΟΡΡΕ), χωρίς τα μεταφορικά. Και τα δύο είναι organic.
Η σόδα από τα μπαχαράδικα έχει 1,60 ευρώ  το κιλό, από το super market είναι πιο ακριβή.....
Εμείς χρησιμοποιήσαμε περίπου 100 γρ. 
Άρα κόστος περίπου 0,16 για τη σόδα, για τη γλυκερίνη 0,05, για τα αιθέρια μηδαμινό.... Άντε βαρύ-βαρύ, κόστος 0,50€ για όλη την οδοντόκρεμα.... Εμένα αυτή μου κρατάει περίπου 20 μέρες....

Υπάρχουν πολύ τρόποι για να φτιάξετε σπιτική οδοντόπαστα. Αρκεί μια βόλτα στο διαδίκτυο. Εγώ σας ενθαρύνω να κάνετε μια έρευνα για να διαπιστώσετε απο μόνοι σας και πόσο επιβλαβή είναι ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται στις οδοντόκρεμες του εμπορίου.
 Η γεύση στην αρχή μπορεί να μην σας φαίνεται και η καλύτερη. Χαρακτηριστικά θα σας πω την αντίδραση του μικρού μου γιού: "Είναι αηδιασική!". Συνηθίζεται όμως και ξέρετε πλέον τι βάζετε στο στόμα σας!

 
                                           All photos by Christina Perraki

Αυτά λοιπόν για σήμερα. Περιμένω με αγωνία τα σχόλιά σας για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Ποιά είναι η δική σας γνώμη για τα σπιτικά καλλυντικά? Θα δοκιμάζατε αυτή τη συνταγή? Αν τη δοκιμάσατε, πως σας φάνηκε?

16 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά Χριστίνα και καλώς σε βρίσκω.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου σχετικά με την οδοντόκρεμα.
    Μου αρέσουν πολύ τα χειροποίητα προιόντα , φτιάχνω σαπούνι για την οικογένεια υπέροχο ( τώρα θυμήθηκα ούτε ανάρτηση δεν έχω κάνει), επίσης ροδόνερο και ότι κατά καιρούς δω και με ενδιαφέρει .
    Καλή συνέχεια , θα τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Νικόλ για τα καλά σου λόγια!!! Ευκαιρία να κάνεις κι εσύ ανάρτηση για τα μυρωδάτα σαπούνια που φτιάχνεις.
      Βεβαίως και θα τα λέμε!
      Χαίρομαι πολύ για τη γνωριμία!!!

      Διαγραφή
  2. Χριστινάκι,καλημερούδια!
    Η ανάρτηση υπέροχη!Αναμείνατε στο ακουστικό σας για την υλοποίηση...!!!
    Να 'σαι καλά κορίτσι μου!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κυριακή! Αναμένω και τις εντυπώσεις σου απο την υλοποίηση!!! Φιλιάααα!!!

      Διαγραφή
  3. Πολυ καλη ιδεα για χειροποιητη οδοντοκρεμα. Με ''τσουζουν'' λιγο τα 6-7 ευρω που δινω για φυτικη οδοντοκρεμα, χωρις φθοριο και αλλα συντηρητικα. Ειλικρινα θα την δοκιμασω και θα σου πω.
    Παρεμπιπτοντως, μηπως εισαι Κρητικια? Τ' ονομα μου ειναι Αγγελικη.
    Καλημερες και φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Αγγελική! Είδες διαφορά στην τιμή? Για να μην σου πω τι έχω ακούσει για όλα αυτά τα συντηρητικά που τα περισσότερα τα βρίσκεις στις οδοντόκρεμες.
      Παρεπιπτόντως, ναι είμαι Κρητικιά! Μήπως ζούμε και στην ίδια πόλη και δεν το ξέρουμε?
      Χα, χα καλή συνέχεια!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Χριστίνα..

    Πολύ ωραία ιδέα να ανεβάσεις τη "συνταγή" για την χειροποιήτη οδοντόκρεμα... Και γω την είχα δει σε διάφορα ξένα blogs και αποφάσισα να κάνω το πείραμα εκεί κάπου τα Χριστούγεννα με τη λογική "έλα μωρέ πανεύκολη είναι, πάμφθηνη είναι, έχω όλα τα υλικά στο σπίτι (την 1η φορά δεν έβαλα γλυκερίνη), άμα δεν μου αρέσει απλά την πετάω" και....... it was love at first bite! Μου ταίριαξε πολύ η απλή και δροσερή γεύση της (δεν τα πάω καθόλου καλά με τα τεχνητά γλυκαντικά) και φυσικά η ιδέα ότι δεν ενισχύω τις πολυεθνικές, δεν χαλάω πλαστικές συσκευασίες και ότι δεν έχει κανένα βλαβερό συστατικό.... Από τότε την χρησιμοποιώ συνέχεια, αλλάζοντας διάφορα, μέχρι και φασκόμηλο σκόνη έβαλα, (ωραία γεύση αλλά παράξενο χρώμα), γενικά πειραματίζομαι... Το γέλιο ήταν όταν μια μέρα ξενοκοιμήθηκα και έπλυνα τα δόντια μου με κανονική οδοντόκρεμα..... μου φάνηκε απαίσια, την είχα ξεσυνηθίσει τελειως....
    Επίσης το καλό είναι ότι το αιθέριο έλαιο tea tree είναι φοβερά χρήσιμο, το αγόρασα για κάτι σπυράκια του καλού μου, μετά πήγε στην οδοντόκρεμα, μετά στις ψείρες της κόρης μου.... και οι χρήσεις είναι ατελείωτες. Το αγόρασα τα Χριστούγεννα, το χρησιμοποιώ πραγματικά πολύ και είναι περίπου στη μέση...
    Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε με αγωνία και τα υπόλοιπα μαθήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' αρέσει το "love at first bite" και μ' αρέσει και ο ενθουσιασμός σου! Αυτό για τις ψείρες δεν το ξερα. Να το δοκιμάσω στο γιό μου που δεν τον αφήνουν ήσυχο φέτος.
      Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο και να είσαι σίγουρη οτι σύντομα θα έχουμε και άλλα μαθήματα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Καλώς σε βρήκα!!Μια παρόμοια οδοντόκρεμα χρησιμοποιώ κι εγώ.Τη φτιάχνω με σόδα και λάδι καρύδας.Δεν την αλλάζω με καμιά του εμπορίου!!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Wild Rose!!! Λάδι καρύδας? Και που το βρίσκεις αυτό?

      Διαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα Χριστίνα! Πολύ μου άρεσε η συνταγή για σπιτική οδοντόκρεμα! Προσκαθώ να με αλόη και τέτοια αλλά οικονομικά ξεφεύγουν!!! Μόνο μια απορία έχω... η σόδα δεν χαλάει το σμάλτο των δοντιών? Ο οδοντίατρος μου μου είπε να μην την χρησιμοποιώ συχνά... Χάρηκα που σε βρήκα ελπίζω να τα λέμε συχνά! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου και σένα!!! Καλωσόρισες!!! Δεν έχω διαβάσει κάτι αρνητικό για τη σόδα. Χαρακτηριστικά στο DIYNatural αναφέρει οτι η σόδα είναι πολύ πιο ανκίνδυνη απο τις οδοντόκρεμες του εμπορίου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σε όλους...

      η απορία που έχεις για το σμάλτο, ήταν και μένα η μεγαλύτερη ανησυχία μου όταν άρχισα να χρησιμοποιώ αυτή την οδοντόκρεμα...
      Άλλά έψαξα αρκετά στο νετ και βρήκα τα εξής: υπάρχει ένας δείκτης που λέγεται RDA που σημαίνει "RDA means Radioactive Testing of Dentine Abrasion. The RDA value determines how hard the toothpaste is attacking the dentine during brushing your teeth.". Δηλαδή μετράει πόσο "διαβρωτική" είναι μια οδοντόκρεμα. Αυτός ο δείκτης είναι υποχρεωτικό να μετριέται όταν μία οδοντόκρεμα πάει για έγκριση, αλλά για ευνόητους λόγους ποτέ δεν αναφέρεται πάνω στην συσκευασία, αν και θα έπρεπε βέβαια. Σύμφωνα με αυτό, η απλή σόδα, έχει δείκτη RDA 7, ενώ οι απλές οδοντόκρεμες αρχίζουν από 30 και φτάνουν μέχρι 200. Τα παραπάνω τα βρήκα από πολλά site, αλλά θεώρησα το ποιο αξιόπιστο της WELEDA, η οποία είναι γερμανική εταιρεία οργανικών προϊόντων με καλή φήμη. http://usa.weleda.com/oral-care/natural-oral-care-facts.aspx. Εκεί λοιπόν αναφέρει ότι η απλή της οδοντόκρεμα που βασίζεται στη σόδα και στο αλάτι έχει δείκτη RDA 15. Άρα αφού τα δικά μας υλικά είναι παρόμοια, θεωρώ ότι είμαστε οκ.... Έχει ακόμα πολλά site που αναφέρουν τιμές των εμπορικών οδοντόκρεμων, ενδεικτικά αναφέρω http://www.freysmiles.com/blog/view/toothpaste-abrasiveness-low-abrasive-toothpastes.
      Βέβαια όλοι ακούνε "κάτι", που το έχει πει "κάποιος" και μετά το λένε και αυτοί και πάει λέγοντας... και βέβαια είναι και ποιον ρωτάς... Αν ρωτήσεις πχ φαρμακείο, εννοείται ότι θέλει να πουλήσει, και μάλιστα φαρμακευτική, σιγά μην σου πει οτι η σόδα είναι οκ....
      Αυτά, ελπίζω να σε κάλυψα...

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση προς όφελος μερικών μας κάνει και κάνουμε λάθος επιλογές αν δεν ψαχτουμε λίγο παραπάνω... γιάυτό ρώτησα την Χριστίνα επειδή χρησιμοποιεί την συνταγή και σίγουρα ξέρει περισσότερα αλλά με βοήθησες πολύ και εσύ. Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Με ενημέρωσες με τον καλύτερο τρόπο! :)

      Διαγραφή
  7. Χριστίνα πέρασα να σου πω μια καλησπέρα κι ένα ευχαριστώ για το σχόλιο-μοίρασμα που μου άφησες...
    Εύχομαι να περνάς όμορφα και οι μέρες σου να γεμίζουν με ότι σε κάνει να χαμογελάς...Πολλά φιλιά...Αννιώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

I Looove comments!!!!

A Little Colorful-Black Dress!

Dress, Desigual (old, but this one is also super!!!) / Sandals, Sam Edelman  /  Bag, Paul's Boutique (old season, but this one ...